AVLYST – Herrerna satte oss hit

Dette arrangementet er dessverre avlyst pga sykdom. Men Elin Anna vil komme ved en senere anledning, så følg med fremover!
Elin Anna Labba, journalist och författare. Herrarna satte oss hit är en prisbelönad samisk sakprosabok, vars titel kommer från citat av de äldre samer som tvångsförflyttades för 100 år sedan. Elin Anna Labba kommer till Snåasa och berättar om arbetet med boken, som gjordes tillsammans med väldigt många människor, men också om deras reaktioner efter att boken kom ut.

For hundre år siden begynte tvangsforflytningene av reindriftssamer i Sverige. Elin Anna Labba har gitt ut bok som forteller denne historien gjennom de tvangsforflyttede sine øyne. Hun har samlet beretninger, foto, brev og joiketekster. Det er tidsperioden fra 1919, da den nye reinbeitekonvensjonen trådte i kraft, til 1932. Labba følger 8 familier som ble tvunget til å flytte.
Bakgrunnen for disse tvangsforflytningene var at Norge var blitt en egen nasjon. Den norske staten likte dårlig at folk flyttet over grensen med rein. De ville ha markene for egne landsmenn. I 1919 ble Norge og Sverige enige om å begrense hvor mange rein som kunne flyttes over grensen og tvangsforflytningene av reindriftsamer i Sverige ble satt i gang. Dette innledet også et mørkt kapittel i Sveriges historie.

 

Saemien sijte torsdag 27.oktober kl. 19.00
Etter forelesningen blir det kaffeservering.
Arr.: Gïelem nastedh/Saemien sijte