Joiker for elevene på Snåsa

Foto: Naina Helen Jåma WigdahlLÆRER BORT JOIK: Den svenske joikeren Lars- Jonas Johansson besøker denne uka skoler og barnehager på Snåsa. (FOTO: Naina Helen Jåma Wigdahl.)

Denne uka er den svenske joikeren Lars-Jonas Johansson på Snåsa for å å joike og for å lære bort om den lage samiske tradisjonen.

Han har også tidligere vært på Snåsa med sine joike- kunster, og har vært på Finsås for å holde joike- foredrag og å holde workshop. Denne gangen holder han også foredrag, i tillegg til at elevene får være med på workshop for å lære litt om den fascinerende sangteknikken.

På mandag og tirsdag var han i Auditoriet på Snåsa skole, der det var plass for 8 grupper . Onsdag gikk turen til Åarjel saemiej skuvle, og en barnehage- konsert for alle mellom 3-6 år i Snåsa kommune. Torsdag fikk Snåsa Montessoriskole på Agle besøk.

Joiker i nesten 30 år

Johansson ble født i 1967 i Vapsten, en samisk landsby i Nord-Sverige. Han har vært en samisk artist og joiker i nesten 30 år. Han var en av de første som blandet joik og rock på sørsamisk område i «Almetjh tjöönghkeme» i begynnelsen av 90-tallet. Nå livnærer han seg som reineier, musiker, av turisme og som gründer.

Her kan du høre den rocka versjonen av Johansson:

Publisert av snasanytt.no 12.05.2016 – http://snasanytt.no/2016/05/12/joiker-for-elevene-pa-snasa/