Språk- kafé for store og små i Garveriet

hovedbilde-1-of-1-1-1000x830

Gïele-kafé: Naina Helén Jåma Wigdahl jobber som språk- og aktivitetsleder i Snåsa kommune. Garveriet i Viosen er et fint sted for både samisktalende- og kommende samisktalende å møtes. (FOTO: Hallvard U. Smestad)

Språk- kafé for store og små i Garveriet

Det kan være en utfordring for sørsamene å holde liv i språket til daglig. Men i de trivelige lokalene i Garveriet i Viosen, kan samisktalende møtes over en kopp kaffe og en godbit, og holde språket i hevd.

Naina Helén Jåma Wigdahl er ansatt som vikarierende kurs- og aktivitetsleder i Snåsa kommune. Hun trives godt i lokalene i Viosen og er glad for at Gïele-kafé har startet igjen:

– Dette er en bra løsning for å kunne møtes og prates på morsmålet. Her er det en fin atmosfære som folk trives i. Det er meningen at folk skal kunne komme og gå som de vil i åpningstiden. 

Forskjellige aktiviteter

Kaféen åpnet forrige tirsdag, og da hadde de Quiz på programmet. I dag blir det et spill som kalles «Kortskalle». Det vil også bli ulike foredrag om forskjellige tema, så her er mulighetene til stede for både moro, lærdom, og ikke minst- å snakke samisk.

Maja Kristina Jåma er her for første gang og hun setter pris på tilbudet:

– Det er fint å ha et sted å møtes for å prate samisk!

Utfordrende å holde liv i språket

Inn døra kommer det en mor med et lite barn, og ansiktet til Susanne Lyngmann lyser opp. Hun er formidler/ enhetsleder ved Saemien Sijte:

– Det er motiverende når det kommer barn. Man blir da automatisk mer bevisst på å snakke samisk! 

I det daglige livet på Snåsa kan det være en utfordring å holde liv i språket, fordi man er så opptatt av å gjøre seg forstått. Da er det lett å glemme både språket og sine røtter. Men ved hjelp av to- språklighetsmidler, er det i dag et større fokus på å lære samisk enn noen gang før.

Mange er flinke

– Både på skolene og i barnehagene er de flinke, og ungdommene er faktisk flinkest, forteller Lyngmann, som også sier at det snakkes mye samisk på Saemien Sijte.

Før jeg forlater de trivelige lokalene i Viosen, blir jeg fortalt at det vil bli kjørt i gang et nybegynnerkurs i sørsamisk til høsten. Jeg tygger på det.. Å kunne publisert nyheter på sørsamisk, det hadde vært noe!

Gïele-kafé har åpent en rekke tirsdager fremover. Her finner du en oversikt. På sørsamisk sjølsagt!

3-1-of-1-624x413

Publisert av snasanytt.no 13.04.2016 – http://snasanytt.no/2016/04/13/sprak-kafe-for-store-og-sma-i-garveriet/